پس از کاشت مو، بدن نیاز به زمان و مراقبتهای ویژهای دارد تا بتواند به بهترین شکل ممکن به این تغییرات پاسخ دهد و موهای کاشته شده به طور کامل و طبیعی رشد کنند. ما در این مقاله به بررسی اتفاقاتی که پس از کاشت مو رخ میدهد و نکات کلیدی برای مراقبتهای پس از عمل خواهیم پرداخت تا شما بتوانید از بهترین نتایج بهرهمند شوید.
کاشت مو میتواند یک راهحل دائمی برای مشکل ریزش مو ارائه دهد اما یک راهحل فوری نیست و ممکن است بیش از یک سال طول بکشد تا نتیجه نهایی به دست آید. پس از انجام عمل، لازم است صبور باشید و به دقت دستورالعملهای مراقبتی و بهبودی پس از کاشت را که توسط جراح شما تعیین شده است، دنبال کنید.
به طور کلی هر عمل زیبایی علاوه بر مزایای خود، ممکن است با برخی عوارض نیز همراه باشد. این عوارض گاهی خفیف و گذرا هستند و در برخی موارد میتوانند شدیدتر باشند. خوشبختانه، عوارض جانبی ناشی از کاشت مو معمولاً خفیف بوده و پس از مدت کوتاهی به طور طبیعی برطرف میشوند. در ادامه به بررسی برخی از این عوارض پرداختهایم تا آگاهی بیشتری در این زمینه داشته باشید.
تشکیل دلمهها و لایههای پوستی
یکی از مراحل حیاتی بعد از کاشت مو شکلگیری دلمهها و لایههای پوستی است. این دلمهها معمولاً در بازه زمانی ۷ تا ۱۰ روز پس از عمل ظاهر میشوند. در واقع این دلمهها ترکیبی از لختههای خونی و پوسته های خشکشده هستند که از گرافتهای تازه کاشته شده محافظت میکنند. وجود این دلمهها به عنوان یک نشانه طبیعی از فرایند ترمیم ناحیه کاشت به حساب میآید. با این حال مهم است که به هیچ وجه سعی نشود که این دلمهها به زور کنده شوند؛ زیرا این عمل میتواند به گرافتها آسیب برساند و در نتیجه موفقیت عمل را کاهش دهد.
روزهای ابتدایی پس از کاشت (روز ۱ تا ۷)
پس از کاشت مو فرد ممکن است دچار تورم در ناحیه پیشانی و اطراف چشمها شود که معمولاً طی چند روز کاهش مییابد. ممکن است کمی خونمردگی یا قرمزی در محل کاشت و برداشت موها مشاهده شود. برای کاهش این عوارض، پزشک معمولاً داروهای ضد التهابی تجویز میکند.
مراقبتهای لازم:
- عدم لمس محل کاشت مو
- استفاده از اسپریهای مخصوص برای مرطوب نگهداشتن محل کاشت
- پرهیز از فعالیتهای سنگین و ورزش شدید
- خوابیدن روی سطح شیبدار به نحوی که سر بالاتر از بدن قرار گیرد، برای کاهش تورم
در روزهای ابتدایی پس از کاشت مو، پایبندی به توصیههای پزشکی امری بسیار مهم و ضروری است. باید از شستشوی شدید یا ماساژ دادن پوست سر اجتناب کنید. پزشک معمولاً شامپوی مخصوصی برای شستشوی آرام و ملایم سر تجویز میکند. فرایند شستشو معمولاً از روز دوم آغاز میشود و باید به گونهای انجام شود که ناحیه کاشت شده به دقت و بدون وارد کردن فشار تمیز شود.
هفتههای دوم و سوم: شروع ریزش شوک (روز ۷ تا ۲۱)
در این دوره بسیاری از موهای کاشته شده شروع به ریزش میکنند. این پدیده به نام “ریزش شوک” شناخته میشود و امری طبیعی است. این ریزش به دلیل شوک وارد شده به فولیکولهای مو رخ میدهد و جای نگرانی ندارد؛ چرا که فولیکولها سالم هستند و موهای جدید به مرور رشد خواهند کرد.
مراقبتهای لازم:
- ادامه استفاده از داروها و اسپریهای توصیه شده توسط پزشک
- شستشوی ملایم سر با شامپوهای مخصوص که پزشک تجویز کرده است
- پرهیز از کندن یا خراشیدن ناحیه کاشت
دو هفته پس از کاشت مو، تغییرات بیشتری را تجربه خواهید کرد. فرایند بهبودی به خوبی در حال پیشرفت است اما در حالی که تورم باید کاهش یافته باشد، ممکن است هنوز کمی قرمزی و خارش داشته باشید زیرا دلمه ها به طور طبیعی میافتند. این روند، بخش طبیعی از بهبودی در هر عمل کاشت مو است. خطر تحریک پوست سر شما در هنگام ورزش سبک کمتر شده و باید بتوانید در هر وضعیتی بخوابید بدون اینکه ناراحتی زیادی احساس کنید.
در این دوران میتوانید به فعالیتهای روزمره خود ادامه دهید و برای کمک به شستشوی زخمها، سر خود را با آب گرم خیس کنید. اما نباید سعی کنید زخمهای باقیمانده را بکنید.
ماه اول تا سوم: فاز استراحت (روز ۲۱ تا ۹۰)
در این مرحله بیشتر موهای کاشته شده در فاز استراحت (تلوژن) قرار دارند و رشد خاصی مشاهده نمیشود. این فاز بخشی طبیعی از چرخه رشد مو است. ممکن است فرد احساس کند که موهای کاشته شده موفق نبوده است اما این امر طبیعی است و باید به بدن زمان داد تا موها وارد فاز رشد شوند.
مراقبتهای لازم:
- پیروی دقیق از دستورات پزشک برای شستشو و مراقبت از پوست سر
- پرهیز از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید
- اجتناب از استفاده از مواد شیمیایی قوی و رنگ مو
در این مرحله در ناحیه گیرنده، موهای بیشتری به مرحله استراحت (تلوژن) وارد خواهند شد و در نهایت میافتند (اگزوژن). این فرایند اصلی است که باعث ریزش مو پس از کاشت میشود. از آنجایی که موها در ناحیه گیرنده در مراحل مختلف چرخه رشد قرار دارند، ممکن است این ناحیه از پوست سر شما به صورت نقطهای و ناهموار به نظر برسد و این موضوع نباید نگرانکننده باشد.
در این مرحله از روند کاشت مو اگر هرگونه نشانهای از التهاب مداوم (قرمزی شدید و داغ بودن پوست) مشاهده کردید، باید با کلینیک خود تماس بگیرید.
ماه چهارم تا ششم: شروع رویش موهای جدید (روز ۹۰ تا ۱۸۰)
در این بازه زمانی موهای جدید شروع به رویش میکنند. موها در ابتدا نازک و ظریف هستند اما به تدریج ضخیمتر میشوند. در این مرحله برخی ممکن است موهای پیچخورده یا موجدار داشته باشند که به مرور زمان به حالت طبیعی خود بازمیگردد.
مراقبتهای لازم:
- ادامه مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک
- استفاده از رژیم غذایی متعادل و سرشار از پروتئین و ویتامینها برای تقویت رشد مو
- اجتناب از استفاده از سشوار داغ و اتوی مو
تا ماه چهارم باید موهای بیشتری رشد کرده باشد. این رشد ممکن است در ابتدا به صورت ناهموار باشد و سپس به تدریج یکنواختتر شود.
ماه هفتم تا نهم: رشد کاملتر موها (روز ۱۸۰ تا ۲۷۰)
در این مرحله موها ضخیمتر و پرپشتتر میشوند. بیش از ۷۰ درصد از رشد مورد انتظار مو در این زمان قابل مشاهده است. فرد میتواند شکل نهایی موهای کاشته شده را ببیند، هرچند که موها همچنان ممکن است به رشد و ضخیم شدن ادامه دهند.
مراقبتهای لازم:
- مراجعه منظم به پزشک برای بررسی وضعیت رشد موها
- استفاده از محصولات مراقبتی که مخصوص موهای کاشته شده هستند
- رعایت توصیههای پزشک برای پیشگیری از ریزش مجدد مو
با ادامه رشد موهای جدید شما به میزان تقریبی ۱-۲ سانتیمتر در ماه، این موها به تدریج ضخیمتر خواهند شد. شما میتوانید موهای خود را به دلخواه کوتاه کرده و حالت دهید، به ویژه اگر به طول مناسبی رسیده باشد.
ماه دهم تا یک سال: نتایج نهایی (روز ۲۷۰ تا ۳۶۵)
تا پایان یک سال نتایج نهایی کاشت مو به طور کامل مشهود است. موها ضخیم، طبیعی و قوی به نظر میرسند. در این مرحله فرد میتواند با خیال راحت مدل موهای خود را تغییر دهد و حتی موهای خود را رنگ کند.
مراقبتهای لازم:
- ادامه پیگیری با پزشک در صورت نیاز
- استفاده از محصولات مناسب برای حفظ سلامت و تقویت مو
- رعایت عادات سالم مانند پرهیز از استعمال دخانیات و تغذیه مناسب برای جلوگیری از ریزش مجدد
بین ۱ تا ۱۸ ماه پس از کاشت مو، میتوانید انتظار دیدن نتیجه نهایی را داشته باشید. تمام موهای کاشته شده شما باید از پوست سر بیرون آمده و به بلوغ رسیده باشند و به طور کامل ضخیم و تیره شده باشند.
در این مرحله شما میتوانید با موهای جدید خود همانطور که در هر وضعیت عادی دیگری برخورد میکنید، رفتار کنید و از آنها لذت ببرید.
عوارض جانبی کاشت مو
کاشت مو به روش FUE یک راهحل مؤثر و بلندمدت برای ریزش مو است. در طول سالها این نوع از کاشت مو به دلیل تحقیقات و پیشرفتها در این تکنیک، به گزینهای ایمنتر و کم تهاجمیتر برای عموم مردم تبدیل شده است.
با این حال این عمل یک فرایند پزشکی است که از بیحسی استفاده میکند و شامل برشهای جراحی در پوست سر است. عوارض جانبی کوتاهمدت این روش ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تورم
- خونریزی
- تشکیل دلمه
- خارش
- عفونتها
- ریزش موقت مو در نواحی که تحت عمل قرار گرفتهاند
جمع بندی
روند بهبود و رشد مو پس از کاشت، فرایندی زمانبر است که نیاز به صبر و رعایت دقیق مراقبتهای پس از عمل دارد. از روزهای ابتدایی تا یک سال پس از کاشت، موهای کاشته شده مراحل مختلفی را طی میکنند که شامل ریزش شوک، فاز استراحت، و در نهایت رویش و ضخیم شدن موهای جدید است. برای کسب نتایج بهتر، ضروری است که بیماران به توصیههای پزشکان پایبند بوده و صبر پیشه کنند.